Středoevropská liga hodonín

20.02.2017 08:56


O víkendu 17. - 19. 2. 2017 se uskutečnilo další kolo Středoevropské ligy v Hodoníně. Tohoto turnaje se zúčastnilo celkem 36 hráčů ze sedmi národních výběrů, z České republiky, ze Slovenska, Polska, Rakouska, Srbska, Litvy a Běloruska.

 

První den proběhla soutěž družstev. Tu jsem odehrál s Martinem Zvolánkem. Z devatenácti družstev skončilo naše družstvo na dobrém sedmém místě. 

 

Výsledky družstev zde: stpara.cz/?q=system/files/Hodon%C3%ADn%2017-teams.pdf

 

Důležitější však byla soutěž jednotlivců. Do turnaje jsem nastoupil na pozici jedničky ve skupině. Obhájit roli favorita bylo velmi těžké. Zvláště proti Slovákovi Meszároszovi, který je klasifikován o dvě skupiny postižení výše. Povedlo se a s těsným výsledkem 3:2 bylo vítězství ve skupině mé.

Po postupu do pavouka mezi 16 nejlepších. V prvním kole na mě čekala Srbská Matič. Momentálně se drží na čtvrtém místě světového žebříčku. Překvapivě jsem vyhrál 3:0 a přišel zápas o postup do semifinále. Další kdo se mi postavil do cesty, byl Polák Nalepka. Opět jsem překvapivě vyhrál 3:1. Obě vítězství byla překvapivá, protože jak Srbka (medailistka z Ria a 4. místo na světě) tak Polák (medailista z MS a ME) jsou velmi zkušení nepříjemní hráči. 

Postoupil jsem tedy mezi čtyři nejlepší. Soupeřem mi byl Slovák Riapoš. Tento zápas byl tak trošku komedií. Prohrál jsem první set. Vyhrál druhý. To by nebylo nic zvláštního, ale pak to přišlo. Slovák si začal stěžovat, že hraji míčky za síťku, že na ně nedosáhne atd. Následovala drobná výměna názorů. Tato hra je samozřejmě povolená a v naší skupině postižení se běžně užívá a je na hráči, aby protivníkovi toto nedovolil. Prostě je to hra na hru. Je záhadou, proč v průběhu například čtyřhry neupozorňuje svého týmového kolegu, že je to nesportovní a podobné kecy. Takhle totiž omlouval svůj neúspěch na paralympiádě v Riu. Zde obhajoval zlato z Londýna. Jedinkrát nezaznělo, že nevyužil herní převahy atd. 

Když skončila drobná výměna názorů, na kterou není zvyklý. Začal třetí set. Nastoupil ke stolu a než jsem si vzal pálku do ruky, vydal se ke mně, podal ruku a zápas ukončil. Je smutné, že hráč, kterého jsem měl jako vzor a měl ho v úctě, za to co vše ve sportu dokázal má za potřebí se takto chovat.

Postoupil jsem tedy do finále. O zlato jsem se utkal se skvělým Rakušanem Kramingerem. Dostával mě pod tlak hlavně svým skvělým servisem. Bylo těžké ho přijmout. Když jsem náhodou vystihl, kam servis půjde. Nahrál jsem mu. Pak přišly cenné rady od trenéra a  zápas se začal otáčet. Najednou to bylo 2:2. Bylo vidět, že Kraminger znejistil. Tahali jsme se o každý bod. Bohužel závěr zvládl lépe soupeř a vyhrál 10:12. 

 

Výsledky jednotlivců zde: stpara.cz/?q=system/files/Hodon%C3%ADn%2017-singles.pdf

 

Upřímně mohu říct, že s výsledkem jsem spokojen. Být v takové konkurenci na druhém místě je skvělé.