2x bronz z Polish OPen

05.06.2019 17:22
 
 

V polském Wladyslawowu proběhl od 29.5 do 2.6 další ze série světového poháru, jehož výsledky se započítávají do nominace na Letní paralympijské hry v Tokiu 2020. Za vozíčkáře se ve skupině postižení TT2 (postižení všech čtyř končetin) zúčastnil Jiří Suchánek a Martin Zvolánek. Ve skupině TT3 se měl na turnaj vydat také Petr Svatoš. Ten ale musel den před odjezdem účast ze zdravotních důvodů zrušit.

Po dlouhé (více než 900km) a náročné cestě se naše výprava ubytovala a po krátkém odpočinku proběhl trénink a organizační schůzka, po které se všichni těšili do postele.

Druhý den do soutěže vstoupil jako první Jirka. Ve čtyřčlenné skupině byl nasazen jako jednička. Nejprve proti holandskému Sterenborgovi, kterému nedal šanci a lehce vyhrál, následně si překvapivě hladce poradil se skvěle hrajícím Srbem Perličem a v posledním zápase ve skupině si jen ohlídal výsledek a skupinovou jedničku potvrdil bez ztráty setu.

 

Postoupil tedy do čtvrtfinále, který se hraje vyřazovacím způsobem. Soupeřem mu byl nepříjemný Ital Crosara. Jirka vyhrál první dva sety. Zdálo se, že se bude opakovat scénář ze základní skupiny a možná proto trochu povolil, Italovi zase všechno „padlo na stůl“ a Jiří třetí set prohrál. Vzchopil se a čtvrtý set opět vyhrál a postoupil mezi čtyři nejlepší. V semifinále ho čekala světová jednička, úřadující mistr světa a paralympijský vítěz Francouz Lamirault. První set Jirka vyhrál, ale další, i když vyrovnané sety prohrál a vidina postupu do finále se rozplynula. Jednotlivce tedy skončil s bronzovou medailí.

 

 

Po jednotlivcích se rozehrála soutěž družstev, které se hrají k dosažení druhého bodu. Začíná se čtyřhrou a následuje dvouhra. Pokud vyhraje hráč, jehož tým vyhrál čtyřhru, je to druhý bod a zápas končí. Pokud ale vyhraje soupeř. Srovná stav na 1:1 a rozhoduje druhá dvouhra. Naše družstvo bylo nalosováno do druhé, čtyřčlenné skupiny jako dvojky. V prvním zápase si hladce poradili s Makedonsko – Holandsko – Běloruským týmem. Ve druhém, proti Polsko – srbské dvojici to už bylo těžší. Našim se poslední dobou nedaří vyhrávat ve čtyřhře. Tu také prohráli a nastoupil Jirka. První set prohrál, ale pak se vzpamatoval a ostatní tři ovládl a vyrovnal na 1:1. Dal tedy šanci Martinovi, aby se ještě pokusil o porážku skupinových jedniček. Nepovedlo se. První set vyhrál, pak ale jakoby mu došla šťáva a zbylé sety prohrál. O postup ze skupiny se hrálo proti dvojici Tchaj pej – Jordánsko. Zde naši nezaváhali a vyhráli. Ve skupině tedy obsadili druhé místo a díky tomu postoupili do semifinále.

  

Zde na nás čekala Francouzko – švýcarská dvojice. Našim se ve čtyřhře nedařilo udržet zvolenou taktiku hry na slabšího Švýcara a díky tomu hned v úvodu prohrála. Jirka ještě nastoupil na jemu známého Lamiraulta. Bohužel ani nyní se mu nepodařilo vyhrát. Naše dvojice tedy brala opět bronz.

Po turnaji vyšel také aktualizovaný světový žebříček. Zatím se držím na devátém místě a jsem na hraně nominace na paralympiádu… 

https://ipttc.org/rating/2019-06-01/M2.htm

 

Je vidět, jak jde světová konkurence herně dopředu. Vypadá to, že časem bude opravdu jen náhoda, když naši hráči přivezou z mezinárodních turnajů nějakou tu medaili.